Afrykański pomór świń to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, oraz dziki. Wirus jest odporny na wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie, potrafi przetrwać do 3 lat w mrożonym mięsie. Zainfekowane zwierzęta są trwale zakażone, a wirus obecny jest we wszystkich płynach ustrojowych, wydalinach i wydzielinach. Bardzo szybki przebieg choroby sprawia, że zwierzęta padają w dobrej kondycji. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.
DROGI ZAKAŻENIA:
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi.
PAMIĘTAJ!
- nie dotykaj padłych zwierząt,
- nie pozwól domowym zwierzętom na kontakt z padliną,
- w przypadku kontaktu z padłym zwierzęciem jak najszybciej umyj ręce lub zdezynfekuj środkiem na bazie alkoholu,
- nie wyrzucaj żywności i odpadów kuchennych w miejsca potencjalnie dostępne dla dzików,
- osoby postronne (zwłaszcza po kontakcie z padłym zwierzęciem) nie powinny odwiedzać farm hodowlanych,
- przestrzegaj zaleceń służb weterynaryjnych na swoim terenie.
Gdy znajdziesz padłe zwierzę, powiadom najbliższego powiatowego lekarza weterynarii lub zadzwoń pod numer alarmowy 112.